item11a1
item1

© Viagulia VoG | Alle Rechte vorbehalten

Webdesign by cito.be

item15
Terug naar de kaart
13.
Samenloop van de Geul en de Gulp

 

Waar de Geul en de Gulp hun water vermengen...
 

Rivieren krijgen vaak de naam van het dorp of de stad die ze doorkruisen. Bij de Gulp is dat niet anders. De rivier ontspringt in het Belgische Homburg in het gehucht Gulpen en mondt uit in de Geul in… Gulpen!

De Gulp is met haar 16 kilometer de belangrijkste zijrivier van de Geul. De betekenis van beide namen is sterk aan elkaar verwant. Beide betekenen "nauwe en diepe rivier of vallei" en zijn dan ook goed gekozen!

In de regio monden nog twee zijrivieren in de Geul uit. Nabij Wijlre, meer naar het noorden, ontvangt de Geul het water van de Eyserbeek, een rivier die uitsluitend op Nederlands grondgebied stroomt. Meer naar het zuiden, nabij Wittem, vermengt de Selzerbeek haar water met dat van de Geul. De bron van de Selzerbeek bevindt zich in Duitsland en kruist de Nederlandse grens in Vaals.

De rivieren, gevormd in de uitlopers van het Ardenner massief, bewerken het landschap al meer dan vijf miljoen jaar. Ook vandaag nog volstaat het even te kijken naar hun geërodeerde oevers: hun werk stopt nooit. De mens kon niet anders dan zich aan de rivieren aanpassen. Maar hij geniet ook van de rivieren: van hun hydraulische kracht, hun water dat bron van leven en plezier is, hun zuidgerichte flanken, de bevloeiing van de landbouwgrond die ze mogelijk maken, hun beboste heuvels…

De regio staat bekend als het Heuvelland, maar dat had net zo goed het Dalenlandschap kunnen zijn. Wat de naam ook is, de mensen hebben altijd begrepen dat het goed toeven was aan de Geul, aan de Gulp en aan haar zijrivieren.

Terug naar de kaart

Identiteitskaart

Gemeente:
Gulpen-Wittem

Hoogte:
90 meter boven N.A.P.

Naam:
samenloop van de Geul en de Gulp

Kenmerk:
de Gulp is de belangrijkste zijrivier van de Geul

Situering in het Geulbekken:
gelegen aan de Geul - op 30.470 meter van de bron en op 22.320 meter van de Maas

 

 

Te bezichtigen

De Via Gulia-Route

FR

DE

Navigatie

Home

Viagulia-Route

Evenementen

Over ons

Viagulia

Rue de la Source 22

4850 Plombières / Belgien

Tel.: +32 (0)87 78 32 41

Fax: +32 (0)87 78 32 43

info@viagulia.be

Divers

Contact

Pers

Colofon

item13
Terug naar de kaart Terug naar de kaart