item11a1
item1

© Viagulia VoG | Alle Rechte vorbehalten

Webdesign by cito.be

item15
Terug naar de kaart
11.
Grens tussen BelgiŽ en Nederland

 

Andere tijd, andere wereld:
wanneer de bodem de geschiedenis van het land vertelt...

De rivier die hier stroomt, is net van land en van naam veranderd. In BelgiŽ heet ze de Gueule, in Nederland hebben we het over de Geul. Maar langs beide zijden van de grens - vanaf haar bron in BelgiŽ tot de Maas ten noorden van Maastricht - gaat het om hetzelfde water dat tussen haar oevers stroomt. Het gaat om dezelfde mensen die haar oevers bewonen, het zijn dezelfde weiden en beboste heuvels die er het landschap bepalen.

En terwijl het geluid van het stromende water zich vermengt met de wind, graaft het water zich onvermoeibaar een weg door de vallei. Het neemt aardedeeltjes mee en zet die stroomafwaarts weer af. Kortom, de bodem waarop u wandelt is eigenlijk van ergens anders afkomstig! In het verleden toen de zinkindustrie van Lontzen, Kelmis, PlombiŤres en Welkenraedt net over de grens nog actief was, bevatte de geul zink en andere zware metalen, die bij overstroming afgezet werden in de uiterwaarden van deze Geul. Zo ontstonden zinkhoudende bodems.

Een zinkhoudende bodem bevat zware metalen zoals zink, maar ook lood en cadmium. Slechts weinig planten gedijen op zo'n giftige bodem, met uitzondering van de zogenaamde zinkflora met soorten als het zinkviooltje en de zinkboerenkers. Het is de enige plaats in Nederland waar we deze uiterst zeldzame planten aantreffen.

Het is ook hier dat de oudste rotspartijen van Nederland aan de oppervlakte te vinden zijn. Ze dateren uit het Carboon en zijn 270 miljoen jaar oud. In dat tijdperk heerste er een warm en vochtig klimaat en was de regio bedekt met een uitgestrekt woud. De zeldzame reuzenpaardenstaart, een verre afstammeling van de typische soorten van die tijd, is er tot op vandaag getuige van. De plant is nu nog te vinden bij bronnen en beken in deze omgeving, terwijl zijn versteende voorouders kunnen woorden gevonden in de Cottessergroeve en in de Heimansgroeve.

Het natuurterrein wordt beschermd door verschillende organisaties: Staatsbosbeheer, Stichting het Limburgs Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten in Nederland, Rťserves Naturelles RNOB-NATAGORA in BelgiŽ. En ook door u…

Terug naar de kaart

Identiteitskaart

Gemeente:
Vaals

Hoogte:
120 meter boven N.A.P.

Naam:
natuurreservaat

Plaats:
grens tussen BelgiŽ en Nederland

Kenmerk:
de enige plaats in Nederland waar de typische en uiterst zeldzame zinkflora te vinden is

Situering in het Geulbekken:
gelegen aan de Geul - op 20.470 meter van de bron en op 32.320 meter van de Maas

Te bezoeken:
Heimansgroeve en Cottessergroeve

 

 

Te bezichtigen

De Via Gulia-Route

FR

DE

Navigatie

Home

Viagulia-Route

Evenementen

Over ons

Viagulia

Rue de la Source 22

4850 PlombiŤres / Belgien

Tel.: +32 (0)87 78 32 41

Fax: +32 (0)87 78 32 43

info@viagulia.be

Divers

Contact

Pers

Colofon

item13
Terug naar de kaart Terug naar de kaart