item11a1
item1

© Viagulia VoG | Alle Rechte vorbehalten

Webdesign by cito.be

item15
Terug naar de kaart
16.
De mijn van Plombières

 

Industrieel braakland of uitzonderlijk natuurgebied?
 

Sinds 1922 weerklinkt op de mijnsite van Plombières alleen nog het gezang van de vogels… Vroeger werd er galeniet, looderts en zinkerts gewonnen en werd er erts van over de hele wereld behandeld…

Vandaag zijn de zinkhoudende velden de trots van de inwoners van Plombières. Ze huisvesten een buitengewone fauna en flora. De zinkflora vormt een vegetatietype dat nauw verbonden is met de aanwezigheid van zink en andere zware metalen in de ondergrond. Deze planten zijn uiterst zeldzaam en komen maar op een paar plaatsen in de wereld voor. Het zinkviooltje - één van de symbolen van de Via Gulia - is de soort die hier het meest voorkomt, maar bijna nergens anders ter wereld gevonden wordt.

sechzehnneu

De zinkminnende planten zijn onderverdeeld in metallofyten en pseudometallofyten. De metallofyten komen enkel voor in mineraalhoudende bodems met zware metalen als zink en lood en gedijen niet op een normale niet vergiftigde bodem. De pseudometallofyten groeien ook op metaalhoudende bodems, maar zijn niet noodzakelijk aan die biotoop gebonden.

In Plombières komt ook de kleine parelmoervlinder voor. Het is een vlinder waarvan de rups zich voedt met de bladeren van het zinkviooltje. Het is het enige levende wezen dat de verlof heeft de zinkflora van Plombières aan te raken. Voor de goede zaak, uiteraard!

In Plombières vinden we verschillende types bodems die zware metalen bevatten:

Het einde van de mijnactiviteit in het Geulbekken heeft de grote zinkhoudende velden doen verdwijnen. Door de sanering van het gebied, de aanvoer van losse grond en de algemene urbanisatie bestaat het risico dat dit bijzondere en kwetsbare ecosysteem op termijn verdwijnt.

Net om die reden heeft de gemeente Plombières het beheer van het natuurreservaat toegewezen aan de Stichting "Ardenne & Gaume". De mijnlocatie maakt ook deel uit van het Europese netwerk Natura 2000.

Terug naar de kaart

Identiteitskaart

Gemeente:
Plombières

Hoogte:
155 meter boven N.A.P.

Naam:
de mijnlocatie van Plombières

Kenmerk:
de oude mijnsite is uitgegroeid tot een uitzonderlijk natuurreservaat

Situering in het Geulbekken:
elegen aan de Geul - op 14.900 meter van de bron en op 37.890 meter van de Maas

Te bezoeken:
“Maison Wauters”

 

 

Te bezichtigen

De Via Gulia-Route

FR

DE

Navigatie

Home

Viagulia-Route

Evenementen

Over ons

Viagulia

Rue de la Source 22

4850 Plombières / Belgien

Tel.: +32 (0)87 78 32 41

Fax: +32 (0)87 78 32 43

info@viagulia.be

Divers

Contact

Pers

Colofon

item13
Terug naar de kaart Terug naar de kaart