item11a1
item1

© Viagulia VoG | Alle Rechte vorbehalten

Webdesign by cito.be

Terug naar de kaart
item15
Terug naar de kaart
3.
Oskarstollen

 

Het jaar is 1867...

Onder de grond werken de arbeiders van de mijn van Schmalgraf onverstoorbaar verder. De ondergrondse galerijen zijn er talrijk, de ertsen overvloedig. Om de ersten te kunnen afvoeren is een galerij of “Stollensohle” gegraven, van de linkeroever van de Hohn tot aan de mijn bovenop de heuvel. Deze galerij “Oskarstollen” is genoemd naar Oskar Bilharz, de toenmalige directeur van de mijn.

Aan het eind van de galerij of “Stollensohle” worden de ertsen met wagonnetjes weggebracht naar Pruisisch Moresnet, aan de samenloop van de Hohn en de Geul. De mijn werd gesloten op 1 mei 1932.

1867 is veraf... Vandaag is de "halde" - de oude Germaanse term de plaats waar erts werd opgeslagen en uitgezocht - bedekt met de zinkflora. Zo lijkt het erop alsof de flora de mens van de 21ste eeuw aan de zware arbeid van zijn voorouders wil herinneren.

De planten van de zinkflora hebben de bijzondere eigenschap resistent te zijn tegen giftige zware metalen in de bodem.

In het Geuldal is het merendeel van de plaatsen waar de zinkflora voorkomt opgenomen in het Europese netwerk van Natura 2000.

De verscheidenheid aan ecologische niches in dit dal van de Hohn is het gevolg van de typische geologie en de morfologie van het landschap.

De hellingen herbergen de typische hellingsbossen in hakhoutbeheer met de beroemde “Voorjaarsflora”. Het Hohndal heeft vele bijzondere soorten en is vandaag ook de enige plaats in noord-west Europa waar het zinklepelblad voorkomt.

Het is de mens die dit uitzonderlijke natuurhoekje heeft gecreëerd. Vandaag volstaan onze ogen om het te bewonderen. En om het te koesteren.

Identiteitskaart

Gemeente:
Lontzen / Kelmis

Hoogte:
195 meter boven N.A.P.

Plaats:
het dal van de Hohn

Kenmerk:
de belangrijke site in het netwerk van Natura 2000, beschermd omwille van de uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit van flora en vegetatie met vele bijzondere soorten.

Situering in het Geulbekken:
gelegen langs de Hohn, een zijrivier van de Geul

 

 

Te bezichtigen

De Via Gulia-Route

FR

DE

Navigatie

Home

Viagulia-Route

Evenementen

Over ons

Viagulia

Rue de la Source 22

4850 Plombières / Belgien

Tel.: +32 (0)87 78 32 41

Fax: +32 (0)87 78 32 43

info@viagulia.be

Divers

Contact

Pers

Colofon

item13
Terug naar de kaart Terug naar de kaart