item11a1
item1

© Viagulia VoG | Alle Rechte vorbehalten

Webdesign by cito.be

item15
Terug naar de kaart
6.
Rochuskapelle

 

De mens, een kapel, een boom...

De Sint-Rochus kapel bestaat al ten minste sinds het begin van de zeventiende eeuw. Op 20 mei 1662 gaf koning Filips van Spanje zijn akkoord voor de verkoop van enkele gemeenschappelijke gronden. De winst van de verkoop werd gebruikt om een kapelaan aan te werven.

De kapelaan was verplicht om dagelijks een mis op te dragen, in de kapel of op het terrein van de open mijn. Het is dan ook geen toeval dat Sint Rochus de patroonheilige van de mijnwerkers is…

De kapel is gebouwd op de samenloop van de Hohnbach en de Grünstrasserbach. Het is hier dat het gehucht Kelmis-La Calamine ontstond. In het plaatselijke dialect verwijst de uitdrukking "in 't Dörp" duidelijk naar deze plaats.

Maar laten we het hier ook even over Sint Rochus hebben. Hij werd in 1295 in Montpellier geboren en wijdde zijn leven aan de verzorging van slachtoffers van de pest. Op een dag raakte hij zelf besmet en zonderde hij zich af. Hij werd gevonden door een hond. Die likte zijn wonden en bracht hem brood. Toen hij genas, werd

Sint Rochus als een heilige beschouwd…

Vandaag is Sint Rochus op tal van plaatsen aanwezig. Hij wordt aanroepen tegen de pest, tegen dysenterie, pokken, tyfus, cholera en steenpuisten. Sint Rochus is de patroonheilige van de oogsters.

Heeft u de linde opgemerkt die sinds vierhonderd jaar bij de kapel de wacht houdt? De linde vinden we vaak terug bij plaatsen waar katholieke diensten plaatsvonden. De boom wordt immers een beschermende eigenschap toegedicht. Daarom brachten de mensen vroeger lindentakken aan in de stallen en in hun huizen. In het boek Apocalyps wordt de linde aangeduid als de "Levensboom".

De kapel en de boom... het zijn onze roots.

Terug naar de kaart

Identiteitskaart

Gemeente:
Kelmis

Hoogte:
175 meter boven N.A.P.

Naam:
Rochuskapel

Kenmerk:
kapel uit 1646 (eerste schriftelijke vermelding), gewijd aan Sint Rochus, aanroepen tegen de pest

Situering in het Geulbekken:
aan de samenloop van de Hohn en de Grünstrasserbach - op 10.530 meter van de bron en op 42.260 meter van de Maas

 

 

Te bezichtigen

De Via Gulia-Route

FR

DE

Navigatie

Home

Viagulia-Route

Evenementen

Over ons

Viagulia

Rue de la Source 22

4850 Plombières / Belgien

Tel.: +32 (0)87 78 32 41

Fax: +32 (0)87 78 32 43

info@viagulia.be

Divers

Contact

Pers

Colofon

item13
Terug naar de kaart Terug naar de kaart