item11a1
item1

© Viagulia VoG | Alle Rechte vorbehalten

Webdesign by cito.be

Terug naar de kaart
item15
Terug naar de kaart
2.
S.A. Vieille Montagne -
Jean Jacques Daniel Dony

 

Dony, een kanunnik en chemicus...

Hoewel de ertsen in de regio al sinds de oudheid worden gedolven, is het de Luikse chemicus Jean Jacques Daniel Dony die het originele procédé op punt zet om puur zink in industriële hoeveelheden te produceren.

Het procédé is beschermd via een patent uitgevaardigd door Napoleon I in 1809. Het gaat om een keizerlijk decreet dat Dony de exploitatie van de zinkertsvelden toewijst: een gebied van 8.500 hectare.

Intussen is Dony echter al zo goed als geruïneerd door de kosten van zijn onderzoekswerk. In 1813 gaat hij in zee met François-Dominique Mosselman, een investeerder uit Parijs die oorspronkelijk uit Brussel afkomstig was. Ondanks hun inspanningen gaat het bedrijf in 1819 failliet. Na het faillissement verwerft

François-Dominique Mosselman de industriële rechten van Dony. In november 1819 sterft Dony, straatarm.

In 1837 krijgt het bedrijf de naam “NV Vieille-Montagne”. De onderneming kent al snel internationale uitbreiding. Het bedrijf profiteert mee van het urbanisatieplan voor Parijs van prefect Haussmann. Dakbedekking en -afwerking in zink zijn er erg in trek, terwijl gelamineerd zink er uitgroeit tot één van de meest modieuze materialen…

De mijn van Lontzen "Am Berg" werd tussen 1900 en 1935 tot op een diepte van 118 meter geëxploiteerd. Ze werd beschouwd als de loodvoorraad van de Vieille-Montagne. Het looderts - dat er erg zuiver was - bevond er zich al op een diepte van minder dan drie meter en in grote hoeveelheden.

In 1908 werd een kabeltransportbaan geïnstalleerd tussen de mijn en de wasbekkens, over een afstand van 3.015 meter.

In 1911 telde de NV Vieille-Montagne – met de hoofdzetel in Angleur, in de regio rond Luik - wereldwijd al achtendertig fabrieken. In 1989 werd de NV Vieille-Montagne geïntegreerd in de groep Union Minière. In 1999 werd Union Minière op haar beurt geïntegreerd in Umicore.

Vandaag zijn de rookpluimen met metaalstof tussen Lontzen en Plombières verdwenen. De ondernemingen die de industriële geschiedenis van de regio bepaald hebben, zijn naar een andere horizon vertrokken. Maar het was wel degelijk hier waar alles begon…

Identiteitskaart

Gemeente:
Lontzen

Hoogte:
230 meter boven N.A.P.

Naam:
de mijn van Lontzen «  Am Berg  »

Kenmerk:
De “NV Vieille-Montagne” - opgericht in 1837 - zou uitgroeien tot een wereldwijde groep. Het bedrijf is tot op vandaag actief onder de naam Umicore.

Situering in het Geulbekken:
gelegen aan de Hohnbach, de zijrivier van de Geul die in de Geul uitmondt in Kelmis.

 

 

Te bezichtigen

De Via Gulia-Route

FR

DE

Navigatie

Home

Viagulia-Route

Evenementen

Over ons

Viagulia

Rue de la Source 22

4850 Plombières / Belgien

Tel.: +32 (0)87 78 32 41

Fax: +32 (0)87 78 32 43

info@viagulia.be

Divers

Contact

Pers

Colofon

item13
Terug naar de kaart Terug naar de kaart