item11a1
item1

© Viagulia VoG | Alle Rechte vorbehalten

Webdesign by cito.be

item15
Terug naar de kaart
10.
De watermolen van Terbruggen

 

Sinds de veertiende eeuw hebben de Geul en haar zijrivieren als energiebron bijgedragen tot de economische activiteit van de regio. De talrijke molens zijn daar tot op de dag de getuigen van. We vinden ze zowel in België, zoals hier in Sippenaeken, als in Nederland, zoals de Volmolen in Epen, op de Via Gulia (op 4 km).

De molen van Terbruggen dateert uit 1801. Sinds 1984 is hij buiten gebruik.

De activiteit van de molen was grotendeels aan de fabricatie van gerst- en havermeel gewijd. Gerstmeel werd gebruikt als varkensvoer, terwijl het havermeel dienst deed als voedingssupplement voor jonge runderen en voor paarden.

De molen werkt via een scheprad met een diameter van vijf meter, aangedreven door het water van de Geul dat via de molenbeek tot bij de molen stroomt. De as van het rad zet de energie over op een groot tandwiel dat de machinerie in gang zet: drie paar molenstenen, een zakkenlift en een stofzuiger die verbonden is aan elk paar molenstenen en het stof naar buiten afvoert.

De afdamming en de toegangssluis zijn uitgerust met een vistrap. De forellen en zalmen die uit zee komen en via de Maas stroomopwaarts de Geul inzwemmen, kunnen hun trektocht zo zonder obstakels verderzetten. Meer nog, speciaal voor de vis werden vier bassins gebouwd. De werken - en de renovatie van de molen - waren mogelijk dankzij de steun van het Waals Gewest en het Europese Interregfonds.

Terug naar de kaart

Identiteitskaart

Gemeenten:
Plombières

Hoogte:
140 meter boven N.A.P.

Naam:
de watermolen van Terbruggen

Plaats:
Terbruggen

Kenmerk:
de volledig gerenoveerde watermolen uit 1801 - de recente bouw van een vistrap om de trek van zalm en forel te vereenvoudigen

Situering in het Geulbekken:
gelegen aan de Geul - op 18.740 meter van de bron en op 34.050 meter van de Maas

Te bezoeken:
de molen (actief op bepaalde dagen)

 

 

Te bezichtigen

De Via Gulia-Route

FR

DE

Navigatie

Home

Viagulia-Route

Evenementen

Over ons

Viagulia

Rue de la Source 22

4850 Plombières / Belgien

Tel.: +32 (0)87 78 32 41

Fax: +32 (0)87 78 32 43

info@viagulia.be

Divers

Contact

Pers

Colofon

item13
Terug naar de kaart Terug naar de kaart